Krislåda

Vad är en krislåda?

En krislåda eller nödlåda, är en förberedelseåtgärd som innehåller en samling av viktiga förnödenheter och verktyg som kan vara avgörande för att överleva och hantera en nödsituation. Dessa lådor är utformade för att vara lätta att bära och tillgängliga vid behov.   Ofta placeras krislådorna lättillgängliga och på säkra platser i hemmet eller i fordon för att säkerställa att de är tillgängliga när en krissituation uppstår. En krislåda kan vara specifik för olika typer av kriser, som naturkatastrofer, strömavbrott, eller andra nödsituationer. Den kan även skräddarsys för att passa behoven hos enskilda personer eller familjer.   Att ha rätt förnödenheter i din krislåda kan göra skillnaden mellan överlevnad och att befinna sig i fara under en nödsituation. Här är en några av de viktigaste, grundläggande saker som bör ingå i din krislåda:
Vatten

Ett av de viktigaste ämnena att ha i din krislåda är vatten. Du bör ha minst en liter vatten per person och dag för minst tre dagar. Det är också klokt att inkludera vattenreningstabletter eller en vattenrenare för att säkerställa att du kan behandla vatten från olika källor om det behövs

Ha tillräckligt med konserverad mat eller maträtter som inte kräver tillagning, som torkad frukt, nötter, och energibars. Se till att du inkluderar livsmedel med lång hållbarhetstid och byt ut dem regelbundet för att undvika försämring.

Ett välutrustat första hjälpen-kit är avgörande för att kunna hantera skador och sjukdomar under en kris. Se till att ditt kit innehåller bandage, förbandsmaterial, desinfektionsmedel, mediciner, och andra nödvändiga medicinska förnödenheter.

En batteridriven eller vevad radio kan hjälpa dig att hålla dig informerad om aktuella händelser och instruktioner från myndigheterna under en kris.

Fler saker att packa i krislådan

Krislåda innehåll

Ficklampa & batterier

Under strömavbrott eller när mörkret faller kan en ficklampa vara ovärderlig. Se till att du har flera ficklampor och tillräckligt med extra batterier för att hålla dem igång under en längre tid.

Värme & Skydd

I din krislåda bör du inkludera filtar, sovsäckar eller varma kläder för att hålla dig varm om du hamnar i en situation där värme är begränsad. Verktyg: Verktyg som en multipurpose-kniv, tändstickor eller tändare, och en liten verktygssats kan vara ovärderliga för att hantera olika situationer under en kris.

Personliga dokument

Viktiga dokument som ID-handlingar, försäkringspapper, och kontaktinformation för familj och vänner bör hållas i en vattentät behållare. Ha även kontanter i små valörer eftersom bankomater kan vara otillgängliga under en kris.

Hygienartiklar

Tandborste, tandkräm, tvål, handdesinfektionsmedel och andra hygienartiklar är viktiga för att bibehålla god hälsa och personlig hygien under en kris.

Kartor & Kompass

Om din mobiltelefon eller GPS inte fungerar kan en karta och kompass vara avgörande för att navigera och hitta vägen till säkerhet.

Kontanter

I en kris om strömmen slås ut så fungerar inte kreditkort. Du kan då inte ta ut pengar i automat, få lån på banken eller handla i affären med kort. Då behöver du använda kontanter. Räkna med att ha minst 2000 kr i kontanter per person förvarade hemma.

karin tommy civil krislåda

Bra att veta om krislåda

Hur använder man en krislåda?

Att ha en krislåda är bara halva striden; det är lika viktigt att veta hur man använder de föremål och verktyg som finns i den för att överleva och hantera en nödsituation på bästa sätt. 

Några tips för att använda din krislåda effektivt:

 

  1. Förberedelse och planering: Innan en kris inträffar är det viktigt att du och din familj är medvetna om vad som finns i krislådan och hur ni ska använda dess innehåll. Gå igenom krisplaner och öva nödsituationsscenario regelbundet för att vara så förberedd som möjligt.

  2. Prioritera säkerhet: När en kris inträffar är din första prioritet att säkerställa din och din familjs säkerhet. Ta dig till en säker plats och bedöm situationen innan du börjar använda resurserna i din krislåda.

  3. Bevara resurser: Använd dina resurser sparsamt och rationellt. Försök att inte använda mer än vad som är nödvändigt för att säkerställa att du har tillräckligt med förnödenheter för att klara dig igenom hela krisen.

  4. Lyssna på myndighetsinstruktioner: Håll dig informerad om aktuella händelser och följ instruktioner och riktlinjer från myndigheterna. Använd din radio för att lyssna på viktiga meddelanden och uppdateringar.

  5. Var beredd på att improvisera: Under en kris kan situationen förändras snabbt och det kan bli nödvändigt att improvisera med de resurser du har tillgång till. Var öppen för att tänka utanför boxen och använda din kreativitet för att lösa problem.

  6. Håll koll på förråden: Se regelbundet över innehållet i din krislåda och byt ut föremål som närmar sig sina bäst-före-datum eller som har används upp. Se även till att du har tillräckligt med förnödenheter för att klara dig igenom en längre krisperiod om det behövs.

  7. Håll dig lugn och fokuserad: Att hantera en kris kan vara överväldigande och stressande, men det är viktigt att försöka hålla dig lugn och fokuserad. Ta djupa andetag, försök att behålla ett positivt tankesätt, och arbeta tillsammans med andra för att övervinna utmaningarna.

FAQ om krislåda

Frågor och svar om krislåda

Enligt Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) så bör man ha minst 2000 kr per person i en krislåda

Radio som går på batterier eller med vev/solceller.

Ficklampa och pannlampa med extra batterier.

Flaskor och dunkar med rent vatten.

Mat som inte behöver kyl eller frys.

Stormkök och bränsle.

Sovsäckar, filtar och varma kläder.

Tändstickor, stearinljus, värmeljus.

Telefonnummer i nödsituation

SOS ALARM

Om olyckan är framme når du polis, brandman och ambulans för akuta ärenden via tel:

112